dima
  • Customize me! Groningen | NL

    Customize me! ask for a change, for flexibility. Space is not enough. Time needs to be linked to space.

    We want to offer a house that fits to all moments of life and to all kind of standards of living.

    We want to offer space for own input, for all kind of people, independently from their origin, social status or age.

    Our site, 4.100 m2 is situated in a very green area. Is is part of a development plan to transfom the whole neighbourhood into a qualitative living area.

    Our aim is to create a very dynamic public space as well as to guarranty a private outside space for every dwelling.

    In order to achieve this, we propose a very compact solution where every house has direct access from the public space. The entrances are located along the whole site and this provides movement and interaction. By placing the accesses in two levels, the parking remains hidden from the view.

    The scheme is based on a sequence of three types of urban voids:

    -Communal courtyard: They provide access, light and activity to the upper level

    -Alleys: They communicate the comunal courtyard with the outside world

    -Private outside space: We provide every house with the possibility of a roof garden, small front yard and a inner patio.

    Arrangement

    Every block contains three houses, every house consists of three modules of 50m2

    (7.5 x 7.5 x 3 m)

    By making a very compact block we could offer high quality houses: Every house has the possibility of a wide floor (100m2), a roof terrace, a small front garden, two parking spaces out of sight and good orientation.

    The starting point (as required in the design brief) is a house of 100m2 that could grow up to 150m2 and srink back to 100m2.

    Growing is easy..but How to reduce the space?

    Project description

    32 dwellings of 100 m2 with the possibility of increase and decrease 50 m2

    SUMMARY

    Architect: laura alvarez architecture

    Location: Groningen, The Netherlands

    Program: Housing, public space and parking

    Client: Heijmans Vastgoed

    Area: 4.100m2

    Building budget

    450 eur.m3

    Year: 2010

    Status: FIRST PRIZE, restricted competition